Skikkelig digg rotmos
En god potetmos er knallgod som den er. Men du kan også pimpe opp videre så den nesten blir en hel rett i seg selv. Her er vårt Geitmyra-forslag: Kok potetene sammen med et par andre rotgrønnsaker, som kålrot, gulrot eller pastinakk. Om du legger mosen over i en ildfast form og gir den 5 minutter i stekeovnen med ost på toppen, har du en vinner. Strø gjerne stekte baconbiter på toppen før du serverer.
Utstyr: kniv og skjærebrett / potetskreller / stapperedskap / blandebolle / stor kjele
Ingredienser
til 4 personer
500–600 g melne poteter, skrelt og delt
3 gulrøtter,
2 pastinakk eller 1⁄2 kålrot, gjerne en blanding
2–3 ss smør
1⁄2 dl melk
salt
2 ss finhakket grønt koriander, persille, gressløk eller kjørvel gir ekstra fin smak på rotmosen
til gratinering
3–4 ss revet ost, gjerne en skorpe som har blitt litt tørr
1 ts tørket oregano
Fremgangsmåte
Tid: 45 minutter
Kok poteter og andre grønnsaker sammen i en kjele. Hell i vann så det akkurat dekker. Ikke ha salt i kokevannet, for det gjør mosen seig.
Når alle ingrediensene i kjelen er kokt myke og møre, heller du av vannet. Om det er litt kokevann igjen i kjelen, går det helt fint.
Finn fram stapperedskapet og mos alt til det er en fin masse uten klumper i. Ikke bruk elektrisk visp, for da gjør du mosen trådete og seig.
Tilsett smør og melk, og rør det inn i mosen med en tresleiv. Ha gjerne i mer smør eller melk om du ønsker en litt tynnere konsistens.
Smak til med litt salt.
Pynt med urter og grønt, og server mosen med en gang.
Tips
Passelig tilbehør til en rotmos er kjøtt og fisk, særlig mat som er litt salt.
Riv gjerne litt ost på toppen rett før du serverer, eller sett den i stekeovnen (150 °C) i 4–6 minutter, til osten har smeltet.
Velg den typen poteter som er merket som melne, for mos med kokefaste poteter blir aldri helt jevn og klumpefri!