Spiselig naturfag

Vi mennesker og maten vi spiser er del av et kretsløp – maten kommer fra havet, åkeren, skogen og fjøset. Derfor er mat- og dyrking perfekt for å utforske naturfagspensum. På Geitmyra bytter vi ut lærebøkene med bikuber, høner og kompost. I Spiselig naturfag er elevene på Geitmyra to dager. Elevene er med å høste grønnsaker og lager mat med råvarene rett fra åkeren. De lærer om bærekraft, økologi, ressurser, mangfold og økosystemer. I undervisningsopplegget er vi opptatt av å vise elevene sammenhengen mellom maten vi spiser og prosessene i naturen.

I Spiselig naturfag bruker vi dyrking og høsting, dyrehold og matlaging som praktiske arenaer for tverrfaglig dybdelæring. Vi knytter sammen mat og helsefaget med naturfag. Elevene får en helhetlig undervisning med en klar forståelse av hvilke prosesser i naturen som skal til for å dyrke mat, og hvordan man kan bruke råvarene og ressursene. Naturfag og kjemi på kjøkkenet er også viktig og vil være i fokus. Begrepet bærekraft går også igjen ute i naturen og inne på kjøkkenet. 

Med vår tverrfaglige tilnærming håper vi å kunne inspirere dere til å bruke temaene bærekraft, økologi, mangfold og ressursbruk i så mange fag som mulig, også resten av skoleåret. Forbered dere godt, så får alle mest mulig ut av dagene!

Velkommen til to spennende dager med fokus på naturen, matkultur, mangfold og bærekraft.


Relevante kompetansemål fra læreplanen

Naturfag

  • Plantedeler, vekst, fotosyntese og pollinering

  • Kompost, jord, gjødsel og nedbrytning

  • Insekter, bier og deres rolle i økosystemet

  • Naturressurser og bærekraftig jordbruk

Mat og helse

  • Bruke sesongens råvarer og høstede grønnsaker i matlaging

  • Ulike tilberedningsmetoder, inkludert konservering

  • Knivbruk og kuttemetoder

  • Håndhygiene, generell ferdsel på et kjøkken

  • Lære om smak – sette ord på smak og konsistens

  • Reflektere over bærekraftige valg, matsvinn og matkultur

  • Måltidet – bordskikk, mat som identitet, verdien av å spise sammen

  • Folkehelse, ta gode og sunne valg for seg selv.

Kjerneelementer og tverrfaglige temaer

  • Bærekraftig utvikling

  • Folkehelse og livsmestring

  • Demokrati og medborgerskap

  • Bærekraftige matvaner og bærekraftig forbruk

  • Helsefremmende kosthold

Matematikk

  • Klokka

  • Temperatur

  • Måleenheter

Samfunnsfag

  • Næringsveier og utvikling

  • Demografi og levekår

  • Demokrati, medborgerskap og solidaritet

  • Forbruk og økonomi

  • Identitet, mangfold og fellesskap


Praktisk informasjon

Spiselig naturfag er et todagerstilbud for 6.- og 9.-klasse. Dagene varer fra 09:00-14.00 og er en blanding av praktisk og teoretisk undervisning. Vi er på Geitmyra gård og i Geitmyra skolehage. Kurset er for én hel klasse - maks 30 elever med minimum to voksne (1 lærer + 1 assistent).

Sted: Geitmyra matkultursenter for barn, Tåsenveien 2, 0462 Oslo


Dag 1: Høsting i skolehagen og matlaging på gården.
Dag 2: Matlaging og undervisning på gården. 

Begge dagene: To undervisningsøkter, to friminutter og en spiseøkt.

Husk å ta med:

  • Matpakke og drikkeflaske

  • Klær som tåler å bli skitne og våte

  • Anbefaler støvler

  • Hårstikk til de med langt hår

Blir dere forsinka til oppmøte kl. 09:00, send sms til 476 26 960.

For andre spørsmål: andersheiskel@geitmyra.no


Les informasjonen godt før dere kommer 

  • Forbered elevene på at dagen er en vanlig undervisningsdag på et uvanlig sted.

  • Gå gjennom begrepene bærekraft, økologi, mangfold og ressurser før dere kommer.

  • Vi anbefaler skolene å sende lærer i mat og helse og kontaktlærer/naturfagslærer. 

  • Del elevene inn i seks arbeidsgrupper.

  • Det er viktig at dere gir foreldrene beskjed hvis dagen på Geitmyra er lenger enn vanlig skoledag. Vi har så mye vi gjerne vil vise og ha med ungene på! 


Send viktig informasjon til oss

  • Meld fra om allergier og andre hensyn (dietter) vi må ta. Vi tar hensyn til de vanligste allergiene. Ved mer sammensatte allergier, prøver vi å imøtekomme disse, men da er det viktig at vi får beskjed i god tid i forkant av besøket deres.

  • Gi beskjed om antall elever i hver klasse (og hvis dere melder på flere klasser fra trinnet;  meld ifra hvilken dag de ulike klassene kommer).

  • Gi beskjed hvis det er elever med spesielle behov eller adferd.

Send e-post til andersheiskel@geitmyra.no minst 3 dager i forkant av besøket med oppsamlet informasjon om antall + allergier m.m. 


Kjære lærere som kommer i følge med klassen 

Vi synes det er stas å få dere på besøk og har forberedt en undervisningsdag med mye på programmet!

Vi vil at dere:

  • Hjelper elevene med å holde vanlig ro og god oppførsel. 

  • Følger med på elevene og på beskjeder som gis fra underviserne.

  • Er deltagende, ivrige og vitebegjærlig – det smitter!

  • Er ute sammen med elevene i friminuttene 

  • Sørger for at elevene er snille med hønene. Det står regler utenfor hønsegården. 

  • Bidrar til å samle elevene etter friminuttene. 

  • Er nysgjerrig og interessert i maten. 

  • Er positiv til maten også når vi spiser – undervisningen fortsetter rundt bordet.

  • Sørger for at elevene tar vare på uteområdet.

  • Spør før noen plukker noe i hagen.

  • Geitmyra er mobilfri sone - for både barn og voksne!

  • Sier ifra om det er noe vi bør vite om klassen eller enkeltelever.

Vi håper dere får en lærerik og inspirerende dag som dere kan jobbe videre med på skolen!


Forberedelser og etterarbeid:
Før besøket sender vi ut refleksjonsspørsmål som kan brukes i undervisningen før dere kommer.
Vi sender også ut oppgavesett som kan brukes i undervisningen etter besøket.

Evaluering av dagen på Geitmyra: På slutten av besøket får dere et evalueringskjema på QR kode. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen, den er viktig for oss og Utdanningsetaten.