Meny i tråd med kostrådene

Når dere lager en meny er det flere ting å tenke på: budsjett, tidsbruk, variasjon, gode smaker og selvfølgelig at barna får i seg riktig og nok næring hver dag. Spesielt viktig er det at barna får i seg nok grønnsaker. Vi har laget et forslag til en menyplan i tråd med kostrådene.

Illustrasjon: Lisa Westgaard / Tinagent

I Norge har vi nasjonale kostråd fra Helsedirektoratet som viser vei til et sunt kosthold. De bygger på bred forskning og er råd til hele befolkningen for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. I følge rammeplanen og de nasjonale retningslinjene for mat og måltid i skole og SFO bør maten som serveres på SFO hver dag være i tråd med kostrådene. 

For at barn skal kunne ta gode matvalg for seg selv og kloden nå - og som voksen - må de lære å bli glad i mat som er bra for dem. Da må den sunne, gode maten være tilgjengelig, og de må få flere sjanser over tid til å bli kjent med nye smaker. 

Med i menyforslaget vårt er grønnsaksstaver hver dag, en variasjon av grove kornprodukter, og varme retter med mye grønnsaker, fisk og bønner og linser. Det er i tråd med kostrådene. Rådene sier også at vi skal begrense bruk av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Vi har laget forslag til retter og en plan for forberedelser, så logistikken i hverdagen skal flyte godt. Det er ikke alt som passer hos alle, ta med dere det som kan fungere hos dere.

Nyttige lenker

Helsedirektoratets kostråd

Menyplan SFO

Her kan du laste ned forslag til menyplan for en måned