Matens rolle på SFO

SFO er en arena som når ut til mange. Fokus på matglede og mat som er bra for kropp og klode på SFO kan bety veldig mye, både for hvert enkelt barn og for samfunnet. Dette er forankret i Rammeplanen for SFO, punkt 3.5 om mat og måltidsglede. Det handler om at det skal legges til rette for fellesskapsfølelse, tid og ro rundt måltidet, og at barna vil dra fordeler av å inkluderes i matlagingen. Rammeplanen sier også at maten som serveres bør inngå i et helsefremmende kosthold og baseres på de nasjonale kostrådene.

Kostrådene forteller oss hva vi bør spise mer og mindre av. I tillegg har SFO og skole nasjonale føringer for mat og måltid som skal være til hjelp med å legge gode rammer og rutiner for mat- og måltidskulturen.

Hvordan få til endringer?

Det er travle hverdager på SFO og mange oppgaver å holde i, og alle SFOene er ulike både når det gjelder fasiliteter, størrelse, bemanning og barnegruppe.

Et godt sted å begynne er ‘Sjekkliste til retningslinjen for mat og måltider i barneskole og SFO’. Listen er et verktøy som henger direkte sammen med de nasjonale retningslinjene. I listen kan dere krysse av på punkter som både gjelder den praktiske organiseringen av måltidet, og innholdet i kosten som serveres. Den er fin å fylle ut sammen med personalet, sånn at alle får bidratt med sine opplevelser, og får en felles forståelse. 

Videre kan listen brukes som utgangspunkt for å sette dere noen langsiktige mål. Tenk gjennom hva dere ønsker å forbedre på deres SFO og hvordan dere kan få det til. Hent frem igjen listen hvert halvår og se om dere er på rett vei og har fått til noen av målene.

Når dere har bestemt dere for å gjøre noen endringer:

  • Informer hjemmene om målene deres, slik at de kan være med på laget.

  • Planlegg godt, kjøp kun inn til menyen. Husk at det er det dere kjøper inn som blir servert.

Kom i gang!

 
 
 
 
 

Nyttige lenker

https://www.udir.no/contentassets/ae8e58012cc94e04b0a767c9cea88e67/rammeplan-sfo-bokmal.pdf

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/helsedirektoratets-kostrad/

https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/mat-og-maltider-i-skolen