Brød med rotgrønnsaker

Det er enkelt å lage sunt og godt brød selv. Brødet blir ekstra godt og saftig om du tilsetter litt rotgrønnsaker. Om du bruker gulrot, rødbet eller kålrot – eller en blanding av flere – er opp til deg.

Denne brødoppskriften bruker ganske lite gjær, og trenger derfor å stå lenger på et kjølig sted før du steker det. Bruk mye vann, rør deigen godt sammen og la den stå et døgn eller to i kjøleskap før du steker brødet.

Brød med rotgrønnsaker

Ingredienser

(til et stort brød eller to små) 

Tid: ca 10 min med barn, ca 4 min voksen

  • ½ kg grovt sammalt hvetemel

  • ½ kg siktet hvetemel

  • 1 toppet ts salt

  • 2 dl revet gulrot, rødbete, kålrot e.l

  • 8 g fersk gjær

  • 8 dl kaldt vann

Utstyr: bakebolle, sleiv, kjøkkenvekt, teskje, desilitermål, rivjern, brødform

Framgangsmåte:

  1. Mål opp mel og salt, ha det i bakebollen.

  2. Smuldre gjæren mellom fingrene over bollen.

  3. Riv rotgrønnsaker og ha i bollen.

  4. Tilsett vann og rør alt godt sammen med sleiva.

  5. Kle en brødform med bakepapir eller smør den godt med olje.

  6. Hell deigen over i brødform og legg et kjøkkenhåndkle over. La formen stå over natten i kjøleskapet.

  7. La deigen komme opp til romtemperatur før du steker brødet.

  8. Sett ovnen på 240 grader. Når ovnen er varm setter du i brødet. Stek i 20 min. Skru ned ovnen til 220 grader og stek videre i 20 min. 

  9. Ta brødet ut av formen og bank forsiktig på undersiden. Brødet er ferdig når det høres hult ut. La det bli helt avkjølt på rist før du skjærer i det.