Nye kokker på Huset på Haugen

– Det er deilig å bidra med noe nyttig, i tillegg er det hyggelig og gøy. Jeg får gjøre noe jeg liker og jeg får betalt for det, forteller August (13). Han er nyutdannet juniorkokk og skal framover jobbe som kafévert på Huset på Haugen. Kollega, Axel, sier seg enig: – Det som er så kult med denne jobben er at de du jobber med har samme interesse som deg. Alle liker å lage mat og er interessert i matlaging.

Nyutdannete juniorkokker: Axel (12) og August (13) har fått sin første jobb som kaféverter på Huset på Haugen. Her deler de ut smaksprøver til turgåere i Stensparken.

Dette er tredje året kulturhuset for ungdom, Huset på Haugen, har ungdom på kurset Juniorkokk i jobb på Geitmyra. Kurset går over fem dager og gir ungdommene grundig innføring i matlaging, næringsinnhold, hygiene og rutiner på kjøkkenet. Etter kurset skal ungdommene være rustet og inspirert til å jobbe som kaféverter og tilby et sunt og godt mattilbudet på ungdomshuset. 

 
Ungdom som lager sunn og god mat til andre barn - det er jo helt fantastisk!
 
 

Juniorkokk Axel (12) er klar for å servere sunn og god mat på ungdomskafeen på Huset på Haugen.

 

Ni ungdommer fra bydel St Hanshaugen har denne høsten vært på kurs på Geitmyra matkultursenter for barn. De har lært å lage sunn og god mat, og hva som er viktig å tenke på når man setter sammen et måltid. – Maten skal ikke koste for mye, den bør følge kostrådene, og den må selvfølgelig smake godt! Og der har Geitmyra mange oppskrifter å anbefale - testet og godkjent av tusenvis av barn, forteller prosjektleder og kursholder for Juniorkokk i jobb, Selje Lyngset. 

Til eksamen inviterte kafévertene til Nabolagskafé med restefest, og viste hvordan man kan lage skikkelig god festmat av overskuddsmat. Arrangementet var en del Ombruksuka i Oslo kommune og publikum kunne komme innom for smaksprøver og bli inspirert til å spise sunt, godt og bærekraftig.

 
 

– Det er nyttig for ungdommene å få kunnskap og erfaring med å lage mat og hva slags mat man bør spise. I dette prosjektet får juniorkokkene i tillegg servere maten og kunnskapen videre til andre ungdommer – det er verdifull videreføring av kunnskap som gir ungdommene god mat og juniorkokkene oppnår dybdelæring, forteller Selje.

 
Selje og juniorkokk Thea foran Huset på Haugen.

Prosjektleder for Juniorkokk i jobb og kursholder, Selje Lyngset, er fornøyd med ungdommenes eksamensinnsats. Her sammen med juniorkokk Thea (17).

 
 

Oppskrifter fra Juniorkokkenes restefest


Interessert i prosjektet?

Har du lyst til å melde ungdom eller ansatte i din kommune eller bydel på kurs? Ta kontakt med: selje@geitmyra.no for mer informasjon