Med hjertet på tallerkenen - samisk undervisning

Reinsdyrhjerte på tallerken

– Er det noen som vet hva dette er, spør Camilla Stang og holder opp en skål med noe rødt i. En muskel. Men ikke hvilken som helst muskel. Det er et reinsdyrhjerte. Det er samisk undervisning på Geitmyra. 

En av de beste måtene å bli kjent med ulike kulturer på, er gjennom maten. – Samene vet hvordan man utnytter hele dyret til å lage god og næringsrik mat og det skal vi lære mer om, fortsetter Camilla og går gjennom hele reinsdyret anatomi mens hun beiner ut reinsdyrbogen. Fra melk til penis. Fra tunge til hjerte. Fra kjøtt til gevir. Barna får se og kjenne på geviret og på reinlav. De lærer om samisk kultur og om hvor viktig ressurs reinsdyret har vært for samene og hvor dyktige de er på å forvalte ressursene og ta vare på naturen.

Samisk undervisning på Geitmyra

Barna fra Tonsenhagen skole skal lage bidos og gahkko – reinsdyrgryte og pannestekt brød. Reinsdyrhjertet er en bonus. Det er ikke mange som har smakt det før, men etter hvert tar det fleste sjansen på å smake – både rått og stekt. – Dette var helt sykt godt, sier Jens. Han smaker reinsdyrkjøtt for aller første gang. Hjertet er han litt mer skeptisk til, men våger seg likevel på en liten bit. 

Etter måltidet er det friminutt før samlingsstund i lavvoen med bålkaffe og tørka reinsdyrhjerte. Pomorhandelen gjorde det mulig for samene å bytte til seg råvarer de ellers ikke hadde tilgang på. Kaffe blir kalt for samenes nasjonaldrikk og ble introdusert av handelsmenn på 1850-tallet. Det var ofte mangel på melk, så barna fikk gjerne servert kaffe fra to-tre års alderen. Som tilbehør brukte de ofte reinost eller tørket reinkjøtt. 

Camilla forteller om hvordan samene bodde i lavvoen, om kjøkkenet, om urter, bark, blader og røtter og om hundene som skulle holde Stallo ute. Stallo er en stor, ond og skummel figur som opptrer i ulike roller i samisk folketro. Han framstilles noen ganger som halvt menneske, andre ganger som troll og han spiser mennesker – særlig barn. Barna tør knapt å puste, så spennende er det. 

Ute i dagslys slipper spenningen taket og barna tar med seg smakene, opplevelsene og fortellingene hjem. – Jeg tror jeg skal prøve meg på reinsdyrgryte hjemme, sier Jens. – Og gekko, legger han til. Det er ikke lett å få med seg alt på en så innholdsrik dag. 

Bålkaffe hører til på Geitmyra

Oppskrifter

Om heldagsundervisning på Geitmyra

Tilbudet gjelder 3./4. trinn, 6./7. trinn eller 9./10. trinn. All undervisningen tar utgangspunkt i kompetansemålene i faget, og undervisningsoppleggene er valgt ut med bakgrunn i hva mat- og helselærerne erfaringsmessig etterspør. Vi kan blant annet tilby SAMISK, MATNYTTIG MATTE, FISK OG BÆREKRAFT, SMAK KULTUREN og SPISELIG NATURFAG. Vi tilpasser undervisningen etter alder. Påmelding skjer via Utdanningsetaten.