Det perfekte egget

Egg i alle nyanser

– Hæ! Er det en verdensdag for egg også? Martin (13) tror ikke sine egne ører. Tidligere har vi vært gjennom belgfruktdagen, vegetardagen og gulrotdagen. Han lurer på hvorfor det ikke finnes en egen dag for surt godteri, sliders eller en saftig biff. Det gjør det sikkert, men jeg har ikke tenkt til å fortelle ham om det. Vi kan heller snakke litt om eggets fortreffelighet. 


Hvert år feirer vi verdens eggdag den andre fredagen i oktober. Som så mange andre dager, ble verdens eggdag grunnlagt på bakgrunn av å fremme eggindustriens interesser, blant annet ved å informere om eggets fortreffelighet.


Egg for livet 

Egg har et høyt innhold av proteiner og inneholder nesten alle næringsstoffene kroppen vår trenger. Særlig barn og unge bør få i seg egg. Protein er kroppens byggemateriale og vi trenger det når vi vokser.

Egget er en vitaminbombe i seg selv. Egget er også bra for hjernen. Eggeplommen inneholder jod som bidrar til at vi har en normal kognitiv funksjon. Egg inneholder flere næringsstoffer som bidrar til at immunforsvaret vårt fungerer som det skal, blant annet selen, vitamin D og B12. Og så er det bra for beinbygningen vår. 

Næringsstoffer i egg

Egget er en vitaminbombe!


Egg i maten 

Har vi egg, kan vi lage så mye godt! Ikke bare speilegg og omelett, men gratenger, pasta, bakst. Lag majones eller alioli, lag is eller pudding. Egg hever, binder, tykner og emulgerer. Spis det til frokost, lunsj, middag og til kvelds. Egget er en av våre smarteste råvarer og kan brukes i utallige kombinasjoner.

Det er rimelig, det er sunt, det er kortreist og det er godt! 

Pytt-i-panne – perfekt høstmat!

Pytt-i-panne – perfekt høstmat!


Den korte historien om egget – fra Barnas aller beste kokebok 

Har du tenkt over hva et hønseegg egentlig er? Inne i egget finnes en knøttliten eggcelle. Hvis hønsegården har en hane, kan eggcellen være befruktet, og da vil eggcellen dele seg og vokse, helt til det ligger en kylling klar til å sprenge seg ut av det ytterste skallet.

Eggeplommen og eggehviten er der for å være mat for det lille livet som utvikler seg inne i egget. De inneholder en perfekt blanding av proteiner og fett å vokse på, slik at eggcellen blir til en kime, deretter et foster, og så til slutt en ferdig kylling. Kyllingen spiser rett og slett opp både plommen og hviten mens den vokser, og underveis beskytter skallet mot bakterier, støt og slag, og sultne rovdyr. Hvis du sammenligner kyllingen i egget med en menneskebaby i mammas mage, kan du godt si at plommen er livmoren og eggehviten er fostervannet. Siden egg er perfekt næring for kyllingen, er det også veldig sunn mat for oss mennesker.

Det er ikke sikkert at du har sett egg med andre farger enn hvit og brun, men egg finnes i alle regnbuens farger. Fargen på eggeskallet er fuglenes måte å beskytte avkommet sitt med kamuflasje på, og da er kanskje kritthvite egg ikke helt lurt? Det er nok vi mennesker som en eller annen gang tenkte at helt hvite egg måtte være det fineste som finnes, siden den fargen er så sjelden i naturen. Så da begynte vi å avle på de hønsegenene som ga hvite egg, og nå er det nesten ikke andre farger å se. Hønseegg som er olivengrønne, himmelblå, kaffebrune, lakserosa, betonggrå, krembeige med både små og store prikker, finnes fortsatt, men ikke i storproduksjon for supermarkedene.