Med historien på tallerkenen – Geitmyra klare for Dyrsku’n!

I år er det setersmør som står på menyen. – Vi vil vise barna hva setersmør er: en stolt, sanselig og smakfull del av vår kulturarv, sier Bente Bugge-Erlingsen.

Hun beskriver det som et magisk øyeblikk når du står med en bøtte fersk fløte og kinner ditt eget smør: – Da er du i kontakt med historien, kroppen og naturen. Det er matglede på ekte!

Smør med alle sanser

På Dyrsku’n får barna kinne sitt eget smør, lage krydderblanding og smake til smøret – servert på en bakt potet med topping de lager selv. De kan også smake seg gjennom ulike typer smør, mens de får høre fortellingen om hvordan smøret har vært – og fortsatt er – en viktig del av både tradisjonell og moderne mat.

– Smøret fra setra har en helt unik karakter. Dyra beiter på fjellet, spiser ville urter og blomster – det gir både farge og smak. Når barna får smake forskjellen, skjønner de det med én gang, forteller Bente.

Et smakseventyr

Gjennom praktisk læring med hender, hjerte og gane håper Geitmyra å vekke nysgjerrigheten for og kunnskapen om norske mattradisjoner. – Smak er en fantastisk inngang til både kunnskap og matglede, sier hun.

Det blir åpen stand for de minste, kokkekurs for skoleklasser og ungdom – og noe gøy for de voksne. – De må jo også ha noe å gjøre når de henger på gjerdet, ler Bente.

Når: 12.-14. september
Hvor: Dalen skule


Våre aktiviteter på Dyrsku´n

For de minste – 09.00–12.00 alle dager

Ta med barna og bli med på matmoro: Smak en plante, lag frøbomber, lær om plantedeler, smak på ekte setersmør.

Kokkeskole for ungdom – alle dager

På kokkeskolen får du lære hvordan smør ble laget på setra i gamle dager – og selvfølgelig smake deg frem til nye opplevelser. Dette er gøy, praktisk og lærerikt – og gir et unikt innblikk i norsk matkultur og historie.

Vi skal: Kinne smør, lage og smake til eget kryddersmør, bake potet og lage egen topping, smake på ulike typer smør.

Tidspunkter:


Fredag kl. 09.00, 11.00, 13.00 og 15.00 – kun for skoleklasser.

👉 Påmelding: bente@geitmyra.no

Lørdag kl. 09.00, 11.00, 13.00 og 15.00 – åpent for alle.


Lag ditt eget smør

Mona Eksmør