Et bærekraftig måltid med fisk

Hvordan ser et bærekraftig og sunt måltid ut – både i havet og på tallerkenen? Gjennom en praktisk og engasjerende dag lærer elevene om havet som ressurs, fiskens anatomi og hvordan vi kan bruke råvarene på en bærekraftig måte.

For hvem

Tilbudet gjelder 6. og 9. trinn i Osloskolen. Én klasse per dag, maks 30 elever.

Hva skjer i løpet av dagen

  • Kort introduksjon til havet som ressurs

  • Presentasjon av filetering.

  • Matlaging og smaking

  • Felles måltid og oppsummering

Relevante fag

  • Mat og helse – tilberedning, smak og måltid

  • Naturfag – anatomi og økologi

  • Samfunnsfag – bærekraft og ressursbruk

Påmelding

Påmelding skjer via eget søknadsskjema (ikke «først til mølla»). For å øke sjansen for plass anbefaler vi å krysse av for flere aktuelle datoer.

Søknadsfristen er 10. desember.

Søknad fisk

Praktisk informasjon

  • Klassen må ha med to voksne som kjenner elevene godt

  • Elevene tar med matpakke til første friminutt og klær etter vær

  • Allergier og spesielle behov meldes inn på forhånd

  • Undervisningsdagen varer ca. 09–14

  • Sted: Geitmyra matkultursenter for barn, Tåsenveien 2, Oslo

Til deg som lærer

Velkommen til Geitmyra matkultursenter for barn!

Kjære lærer – vi synes det er stas å få dere på besøk, og har forberedt en undervisningsdag med mye på programmet!

Vi ønsker at du:

  • Hjelper elevene med å holde ro og god oppførsel

  • Følger med på elevene og på beskjeder fra underviserne

  • Er deltagende, ivrig og vitebegjærlig – det smitter!

  • Er ute sammen med elevene i friminuttene

  • Sørger for at elevene er snille med hønene

  • Bidrar til å samle elevene etter friminuttene

  • Er støttende og positiv i undervisningen

  • Viser nysgjerrighet og interesse for maten

  • Er positiv til maten også når vi spiser – undervisningen fortsetter rundt bordet

  • Sørger for at elevene tar vare på uteområdet

  • Minner elevene på å spørre før de plukker noe

  • Legger bort mobilen – Geitmyra er en mobilfri sone for både barn og voksne
    (viktige beskjeder kan så klart gis og tas)

Si fra om det er noe vi bør vite om klassen eller enkeltelever. Meld fra om allergier og andre hensyn (dietter) vi må ta. Vi tar hensyn til de vanligste allergiene. Ved mer sammensatte allergier, prøver vi å imøtekomme disse, men da er det viktig at vi får beskjed i god tid i forkant av besøket deres.

Blir dere forsinka til oppmøte kl. 09:00, send sms til 928 14 166. 

Dere får kaffe eller te av oss – det er bare å spørre!

For andre spørsmål: anders.heiskel@geitmyra.no

Evaluering

Vi vil gjerne høre deres mening om undervisningen og be dere fylle ut et evalueringsskjema på nettbrett på slutten av dagen.

Vi håper dere får en lærerik og inspirerende dag dere kan bygge videre på i klasserommet!


Kompetansemål - Et bærekraftig måltid med fisk

Tverrfaglige temaer

  • Folkehelse og livsmestring

  • Bærekraftig utvikling

  • Demokrati og medborgerskap

Mat og helse

  • Sesongens åvarer, bærekraftige valg, et mangfold av grønnsaker.

  • Ulike tilberedningsmetoder.

  • Håndhygiene, generell ferdsel på et kjøkken.

  • Knivbruk og kuttemetoder.

  • Samarbeid og raushet.

  • Hva er smak? Lære å sette ord på smak og konsistens.

  • Konservering. Snakker om sesong, bærekraftige valg, mangfold og lange tradisjoner.

  • Borddekking, ramme rundt måltidet.

  • Måltidet. Bordskikk, verdien av å sitte ned sammen og spise. Hygiene.

  • Folkehelse, ta gode og sunne valg for seg selv.

Naturfag

  • Hva skjer i naturen på denne årstiden?

  • Mangfold

  • Kompost

  • Jord

  • Bakterier og prosesser

Matematikk

  • Klokka

  • Temperatur

  • Måleenheter

Samfunnsfag

  • Næringsveier og utvikling

  • Demografi og levekår

  • Demokrati, medborgerskap og solidaritet

  • Forbruk og økonomi

  • Identitet, mangfold og fellesskap