Et bærekraftig måltid med fisk
Hvordan ser et bærekraftig og sunt måltid ut – både i havet og på tallerkenen? Gjennom en praktisk og engasjerende dag lærer elevene om havet som ressurs, fiskens anatomi og hvordan vi kan bruke råvarene på en bærekraftig måte.
For hvem
Tilbudet gjelder 6. og 9. trinn i Osloskolen. Én klasse per dag, maks 30 elever.
Hva skjer i løpet av dagen
Kort introduksjon til havet som ressurs
Presentasjon av filetering.
Matlaging og smaking
Felles måltid og oppsummering
Relevante fag
Mat og helse – tilberedning, smak og måltid
Naturfag – anatomi og økologi
Samfunnsfag – bærekraft og ressursbruk
Påmelding
Påmelding skjer via eget søknadsskjema (ikke «først til mølla»). For å øke sjansen for plass anbefaler vi å krysse av for flere aktuelle datoer.
Søknadsfristen er 10. desember.
Praktisk informasjon
Klassen må ha med to voksne som kjenner elevene godt
Elevene tar med matpakke til første friminutt og klær etter vær
Allergier og spesielle behov meldes inn på forhånd
Undervisningsdagen varer ca. 09–14
Sted: Geitmyra matkultursenter for barn, Tåsenveien 2, Oslo
Til deg som lærer
Velkommen til Geitmyra matkultursenter for barn!
Kjære lærer – vi synes det er stas å få dere på besøk, og har forberedt en undervisningsdag med mye på programmet!
Vi ønsker at du:
Hjelper elevene med å holde ro og god oppførsel
Følger med på elevene og på beskjeder fra underviserne
Er deltagende, ivrig og vitebegjærlig – det smitter!
Er ute sammen med elevene i friminuttene
Sørger for at elevene er snille med hønene
Bidrar til å samle elevene etter friminuttene
Er støttende og positiv i undervisningen
Viser nysgjerrighet og interesse for maten
Er positiv til maten også når vi spiser – undervisningen fortsetter rundt bordet
Sørger for at elevene tar vare på uteområdet
Minner elevene på å spørre før de plukker noe
Legger bort mobilen – Geitmyra er en mobilfri sone for både barn og voksne
(viktige beskjeder kan så klart gis og tas)
Si fra om det er noe vi bør vite om klassen eller enkeltelever. Meld fra om allergier og andre hensyn (dietter) vi må ta. Vi tar hensyn til de vanligste allergiene. Ved mer sammensatte allergier, prøver vi å imøtekomme disse, men da er det viktig at vi får beskjed i god tid i forkant av besøket deres.
Blir dere forsinka til oppmøte kl. 09:00, send sms til 928 14 166.
Dere får kaffe eller te av oss – det er bare å spørre!
For andre spørsmål: anders.heiskel@geitmyra.no
Evaluering
Vi vil gjerne høre deres mening om undervisningen og be dere fylle ut et evalueringsskjema på nettbrett på slutten av dagen.
Vi håper dere får en lærerik og inspirerende dag dere kan bygge videre på i klasserommet!
Kompetansemål - Et bærekraftig måltid med fisk
Tverrfaglige temaer
Folkehelse og livsmestring
Bærekraftig utvikling
Demokrati og medborgerskap
Mat og helse
Sesongens åvarer, bærekraftige valg, et mangfold av grønnsaker.
Ulike tilberedningsmetoder.
Håndhygiene, generell ferdsel på et kjøkken.
Knivbruk og kuttemetoder.
Samarbeid og raushet.
Hva er smak? Lære å sette ord på smak og konsistens.
Konservering. Snakker om sesong, bærekraftige valg, mangfold og lange tradisjoner.
Borddekking, ramme rundt måltidet.
Måltidet. Bordskikk, verdien av å sitte ned sammen og spise. Hygiene.
Folkehelse, ta gode og sunne valg for seg selv.
Naturfag
Hva skjer i naturen på denne årstiden?
Mangfold
Kompost
Jord
Bakterier og prosesser
Matematikk
Klokka
Temperatur
Måleenheter
Samfunnsfag
Næringsveier og utvikling
Demografi og levekår
Demokrati, medborgerskap og solidaritet
Forbruk og økonomi
Identitet, mangfold og fellesskap