Smak kulturen

Hvorfor spiser vi det vi spiser? Matkultur forteller om hvem vi er, råvarene naturen gir oss, og hvordan matkulturen vår har utviklet seg gjennom møtet med andre tradisjoner. Med Smak kulturen ønsker vi å vekke nysgjerrighet, fremme kunnskap og styrke matgleden hos elevene.

Dette er et todagers kurs, der vi kombinerer praktiske aktiviteter på kjøkkenet med sanking ute etter sesong. Elevene får lære gjennom smaking, refleksjon og matlaging – og tar med seg kunnskap de kan bruke videre i flere fag.

For hvem

Tilbudet gjelder 6. og 9. trinn i Osloskolen. Én klasse per kurs, maks 30 elever, med minst to voksne som kjenner klassen godt

Hva skjer

  • Introduksjon til matkultur og temaer: råvarer, smak og bærekraft

  • Sanking ute etter sesong

  • Praktiske matlagingsaktiviteter og teknikker

  • Felles måltider og erfaringsdeling/refleksjon

Relevante fag

  • Mat og helse – råvarer, tilberedning, smak og matglede

  • Naturfag – økologi, sesonger, næringsprosesser

  • Samfunnsfag – kultur, identitet, mangfold og forbruk

Praktisk informasjon

  • Varighet: 2 dager, ca. 09:00–14:00

  • Sted: Geitmyra gård, Tåsenveien 2, Oslo

  • Ta med: matpakke til første friminutt, klær etter vær og sko til å være ute, hårstrikk ved behov

  • Allergier/spesielle behov: Gi beskjed i forkant

Påmelding

Påmelding skjer via eget søknadsskjema (ikke «først til mølla»). For å øke sjansen for plass anbefaler vi å krysse av for flere aktuelle datoer.

Påmeldingsfrist 10. desember.

Påmelding

Før dere kommer

  • Les gjennom informasjonen dere får fra oss

  • Snakk med klassen om begrepene bærekraft, økologi, mangfold og ressursbruk

  • Forbered elevene på at dette er en vanlig undervisningsdag på et uvanlig sted – og at vi skal være mye ute

Til deg som lærer

Kjære lærer – vi synes det er stas å få dere på besøk, og har forberedt en undervisningsdag med mye på programmet!

Vi ønsker at du:

  • Hjelper elevene med å holde ro og god oppførsel

  • Følger med på elevene og på beskjeder fra underviserne

  • Er deltagende, ivrig og vitebegjærlig – det smitter!

  • Er ute sammen med elevene i friminuttene

  • Sørger for at elevene er snille med hønene

  • Bidrar til å samle elevene etter friminuttene

  • Er støttende og positiv i undervisningen

  • Viser nysgjerrighet og interesse for maten

  • Er positiv til maten også når vi spiser – undervisningen fortsetter rundt bordet

  • Sørger for at elevene tar vare på uteområdet

  • Minner elevene på å spørre før de plukker noe

  • Legger bort mobilen – Geitmyra er en mobilfri sone for både barn og voksne
    (viktige beskjeder kan så klart gis og tas)

Si fra om det er noe vi bør vite om klassen eller enkeltelever. Meld fra om allergier og andre hensyn (dietter) vi må ta. Vi tar hensyn til de vanligste allergiene. Ved mer sammensatte allergier, prøver vi å imøtekomme disse, men da er det viktig at vi får beskjed i god tid i forkant av besøket deres.

Blir dere forsinka til oppmøte kl. 09:00, send sms til 928 14 166. 

Dere får kaffe eller te av oss – det er bare å spørre!

For andre spørsmål: anders.heiskel@geitmyra.no

Evaluering

Vi vil gjerne høre deres mening om undervisningen og be dere fylle ut et evalueringsskjema på nettbrett på slutten av dagen.

Vi håper dere får en lærerik og inspirerende dag dere kan bygge videre på i klasserommet!