Smak kulturen
Hvorfor spiser vi det vi spiser? Matkultur forteller om hvem vi er, råvarene naturen gir oss, og hvordan matkulturen vår har utviklet seg gjennom møtet med andre tradisjoner. Med Smak kulturen ønsker vi å vekke nysgjerrighet, fremme kunnskap og styrke matgleden hos elevene.
Dette er et todagers kurs, der vi kombinerer praktiske aktiviteter på kjøkkenet med sanking ute etter sesong. Elevene får lære gjennom smaking, refleksjon og matlaging – og tar med seg kunnskap de kan bruke videre i flere fag.
For hvem
Tilbudet gjelder 6. og 9. trinn i Osloskolen. Én klasse per kurs, maks 30 elever, med minst to voksne som kjenner klassen godt
Hva skjer
Introduksjon til matkultur og temaer: råvarer, smak og bærekraft
Sanking ute etter sesong
Praktiske matlagingsaktiviteter og teknikker
Felles måltider og erfaringsdeling/refleksjon
Relevante fag
Mat og helse – råvarer, tilberedning, smak og matglede
Naturfag – økologi, sesonger, næringsprosesser
Samfunnsfag – kultur, identitet, mangfold og forbruk
Praktisk informasjon
Varighet: 2 dager, ca. 09:00–14:00
Sted: Geitmyra gård, Tåsenveien 2, Oslo
Ta med: matpakke til første friminutt, klær etter vær og sko til å være ute, hårstrikk ved behov
Allergier/spesielle behov: Gi beskjed i forkant
Påmelding
Påmelding skjer via eget søknadsskjema (ikke «først til mølla»). For å øke sjansen for plass anbefaler vi å krysse av for flere aktuelle datoer.
Påmeldingsfrist 10. desember.
Før dere kommer
Les gjennom informasjonen dere får fra oss
Snakk med klassen om begrepene bærekraft, økologi, mangfold og ressursbruk
Forbered elevene på at dette er en vanlig undervisningsdag på et uvanlig sted – og at vi skal være mye ute
Til deg som lærer
Kjære lærer – vi synes det er stas å få dere på besøk, og har forberedt en undervisningsdag med mye på programmet!
Vi ønsker at du:
Hjelper elevene med å holde ro og god oppførsel
Følger med på elevene og på beskjeder fra underviserne
Er deltagende, ivrig og vitebegjærlig – det smitter!
Er ute sammen med elevene i friminuttene
Sørger for at elevene er snille med hønene
Bidrar til å samle elevene etter friminuttene
Er støttende og positiv i undervisningen
Viser nysgjerrighet og interesse for maten
Er positiv til maten også når vi spiser – undervisningen fortsetter rundt bordet
Sørger for at elevene tar vare på uteområdet
Minner elevene på å spørre før de plukker noe
Legger bort mobilen – Geitmyra er en mobilfri sone for både barn og voksne
(viktige beskjeder kan så klart gis og tas)
Si fra om det er noe vi bør vite om klassen eller enkeltelever. Meld fra om allergier og andre hensyn (dietter) vi må ta. Vi tar hensyn til de vanligste allergiene. Ved mer sammensatte allergier, prøver vi å imøtekomme disse, men da er det viktig at vi får beskjed i god tid i forkant av besøket deres.
Blir dere forsinka til oppmøte kl. 09:00, send sms til 928 14 166.
Dere får kaffe eller te av oss – det er bare å spørre!
For andre spørsmål: anders.heiskel@geitmyra.no
Evaluering
Vi vil gjerne høre deres mening om undervisningen og be dere fylle ut et evalueringsskjema på nettbrett på slutten av dagen.
Vi håper dere får en lærerik og inspirerende dag dere kan bygge videre på i klasserommet!