Fra fredagstaco til hjemmelagde bratwurst
– Tror mamma blir imponert hvis jeg bytter ut fredagstacoen med hjemmelagde bratwurst! Det er høstferie og kokkekurs på Geitmyra.
Det er god stemning når de 20 ungdommene fra Tønsberg er på sin siste dag på kokkeskolen på Geitmyra. En gruppe står og beiner ut kjøtt til pølsene. De regner ut hvor mye salt og krydder som trengs før kjøttet kvernes.
– Hvem er det egentlig som har funnet på å lage pølser?
Et godt spørsmål! For selv om det i dag er få som lager pølser fra bunnen av, er det ekstra gøy å prøve.
Pølser er faktisk en av verdens eldste bearbeidede matretter – over 4000 år gammel! De første sporene kommer fra Mesopotamia, dagens Irak, der folk fylte tarm med kjøtt og krydder for å ta vare på restene etter slakt. Helt i Geitmyras ånd – å bruke hele dyret og unngå matsvinn.
Til bratwursten lager ungdommene rødbetsalat, agurkmiks, syltet rødløk og syltede sennepsfrø. Alt serveres i hjemmelagde pølsebrød.
Når det endelig er klart til servering, starter måltidet med en kremet soppsuppe – gryta tømmes på et blunk. Deretter kommer pølsene på bordet.
– Nam! Dette er de beste pølsene jeg har spist!
Til dessert serveres en nydelig smuldrepai med blåbær, epler og pærer, servert med vaniljekrem og marengs. En perfekt avslutning på en uke full av matglede!
Tusen takk for denne gang!
Juniorkokk Guttorm bidrar til at kokkeskolen går på skinner!
Ukesmeny Geitmyra kokkeskole
Blomkålsuppe
Stjerneskudd – rødspette med hjemmelaget remulade, reker, hjemmebakt brød og grønnsaker
Tilslørte bondepiker
Kremet fiskesuppe med hjemmebakt brød
Lammekebab med nanbrød, kormassaus, krydret ris og kålsalat.
Brownies
Fransk løksuppe
Kyllingboller i tomatsaus, soppbyggotto, fylt squash og gratinert blomkål
Kardemommeboller
Soppsuppe
Hjemmelagde bratwurst med pølsebrød, rødbetsalat, agurksalat og sylta rødløk
Smuldrepai med blåbær, marengs og hjemmelaget vaniljesaus.