Matnyttig kursdag for mat- og helselærere
– Dette er en veldig inspirerende dag. Jeg kan ta så og si alt med meg tilbake til undervisningen, sier Silje. Hun underviser i mat og helse-faget og er på kurs på Geitmyra Credo i Trondheim.
Read More– Dette er en veldig inspirerende dag. Jeg kan ta så og si alt med meg tilbake til undervisningen, sier Silje. Hun underviser i mat og helse-faget og er på kurs på Geitmyra Credo i Trondheim.
Read MoreSelv i den enkleste og vanligste matlagingen skjer det kompliserte biologiske, fysiske og kjemiske prosesser. Tenk bare på brøddeigen: Mikrobiologi som bakterier og gjærsopper – sammen med enzymene i melet – setter i gang reaksjoner du vil kjenne igjen fra naturfagundervisningen på skolen.
Read MoreGeitmyra 10 år, Barnas aller beste kokebok, valgflesk, skoleundervisning, dyrking, smaking og matkurs for store og små - men flest små. Ta en titt på alt det morsomme, lærerike og smakfulle vi gjorde på våre sentre i 2021.
Read MoreDet er ikke vanskelig å lage babymaten selv. Det viktigste er å få barna til å bli glade i mat og at de er en naturlig del av familiemåltidene. Tidlig matglede er et supert kurs – både til deg som vil prøve selv eller som gave til nybakte foreldre. Det er en verdifull gave å lære barna å spise god mat som gjør dem godt.
Read MoreKan Norge fortsette å kalle seg en sjømatnasjon hvis vi ikke får nye generasjoner til å spise fisk, spør Andreas Viestad, grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn.
Read More– Klippfisk er skikkelig sexy, sier en av ungdommene fra Vestre Aker. Han lager lunsj på Geitmyra sammen med fiskeriminister Bjørnar Skjæran. Her har sjømat vært en viktig del av undervisningen siden 2011 og barn og ungdom lærer å tilberede – og elske – sjømat.
Read MoreHver lørdag står russere og ukrainere sammen på kjøkkenet på Geitmyra for å lage den ukrainske rødbetsuppen borsjtsj til ukraninske flyktninger. – Vi lager og serverer hjemmelaget mat til de som trenger og savner det mest, forteller Vladislav Kazanskiy som startet Suppe(r)kraft, etter inspirasjon og oppfordring fra to ukrainere i Norge.
Read MorePåmeldingen til Sommerskolen Oslo er åpen. Nå kan du melde barna på Det fantastiske havet - årets sommerskole på Geitmyra. 70 prosent av jordens overflate er dekket av hav, og det er vårt største matfat. Sammen skal vi filetere, kokkelere, spise og stifte bekjentskap med havets mangfold. Husk å melde på innen 8.april.
Read More– Jeg har fanget torsk en gang. Og den hadde bart. Stemninga er rimelig god på Geitmyras barnehagekurs der 4-5 åringene skal lage asiatisk fiskesuppe. På fjøla ligger en diger sei – rett fra fiskebrygga.
Read MoreI Kristiansand får barna en hel uke sammen på Geitmyra. I denne uka handler skoleundervisningen om maten vi spiser, hvor den kommer fra og hva den gjør med oss, med kloden vår og hvordan valgene vi tar har konsekvenser. Uka fyller vi til randen med kunnskap.
Read More– Vi vet at sunn mat tidlig i livet kan bedre helse, læring og skoleprestasjoner senere. Maten på SFO kan være av varierende kvalitet, og det ønsker vi å gjøre noe med, sier Ingrid Dovland ved Geitmyra Matkultursenter for barn, Kristiansand.
Read MoreDet finnes mange karriereveier i matbransjen. Visste du at du kan ta fagbrev som kjøttskjærer, slakter, pølsemaker, automatiker, produksjonstekniker eller industrimekaniker? Geitmyra og matbransjen har slått seg sammen i prosjektet Læring for næring, for å vise ungdommer hvor attraktiv matbransjen er, og ikke minst hvor gøy det er å jobbe med mat!
Read MoreI forbindelse med vårt tiårsjubileum har vi laget en kokebok - for barn, selvfølgelig! Det er kjempeviktig at barn og unge får slippe til på kjøkkenet. Barnas aller beste kokebok inneholder 80 av våre favorittretter.
Read MoreTorsdag før høstferien fikk Geitmyra besøk av kunnskapsminister Guri Melby. Med seg hadde hun en veldig god nyhet.
Read MoreTemperaturen ble høy da Geitmyra inviterte til «Valgflesk på grillen». Politikerne grillet sine favoritter, samtidig som 6. klassinger fra Ila skole grillet dem om deres politiske ståsted rundt miljø og klima, helse og skolemat.
Read MoreI kjølerommet på Geitmyra matkultursenter for barn i Ringsaker henger det en slakteskrott. Det er mat, mye mat; og det er på ingen måte tilfeldig at akkurat denne maten er på akkurat Geitmyra Ringsaker akkurat nå. I begynnelsen av mai i år, slakta vi nemlig en vær sammen med elevene i 6. trinn. Hvorfor gjør vi slike ting?
Read MoreDenne våren utarbeider Utdanningsdirektoratet ny nasjonal rammeplan for SFO, inkludert retningslinjer for maten som serveres til elevene. I utkastet til rammeplanen står det at «Mat som blir servert på SFO, bør være basert på et helsefremmende kosthold og bærekraftige matvaner og forbruk, og bygge på Helsedirektoratets kostråd». Et samlet fagmiljø oppfordrer nå til å endre ordlyden i rammeplanen fra bør til skal.
Read MoreBrennesla er av dei fyrste grøne vekstene som kjem opp av jorda om våren som er nyttige for oss, og nesla er både brukande til sikkert hundre ulike matrettar, det er ei svært næringsrik plante, men ho har også så mange andre, nyttige eigenskapar. Les og lær!
Read MoreNår vi som fellesskap har ansvar for barn i barnehage, skole og SFO må maten være sunn og bidra til kunnskap om gode og bærekraftige matvalg. Sammen med Folkelig, Unge kokker, SunnereBarn, Litantunet og Norsk Smaksskule stiller vi fem krav til den nye rammeplanen.
Read More