Lag ditt eget kryddersmør
På Geitmyra lager vi ofte vårt eget smør og barna synes det er skikkelig moro. Vi gjør det enkelt – med et syltetøyglass. Prøv selv!
Smør
Smør lages av fløte. Tradisjonelt ble fløten syrnet, omtrent som yoghurt, før den ble kjernet til smør. I dag bruker man som regel fersk fløte. Melkesyrebakterier tilsettes etter kjerning, og det ferdige smøret blir vasket i kaldt vann for å fjerne kjernemelken.
Ingredienser til ca 100 g
2 dl kremfløte
1 ts salt
Framgangsmåte
Ha fløten over i et syltetøyglass. Skru på lokket. Rist glasset hardt til alt fettet samler seg til en klump. Ta ut smøret. Klem det gjentatte ganger til en ball mellom hendene i en bolle med iskaldt vann til all kjernemelken er borte. Smak til smøret med salt.
Forslag til ulike typer kryddersmør
Hvitløkssmør
1 lite fedd hvitløk, presset eller finhakket
1 ss finhakket persille
½ ts sitronsaft
Urtesmør
2 ss finhakkede friske urter (f.eks. persille, gressløk, basilikum eller dill)
½ ts sitronskall, finrevet
Chilismør
½ rød chili, finhakket (uten frø hvis du vil ha det mildere)
½ ts paprikapulver
1 ss hakket koriander
Sitronsmør
1 ss sitronsaft
1 ts revet sitronskall
Litt hvit pepper
Honning- og kanel-smør (søtt)
1 ss honning
½ ts kanel
Eventuelt en klype vaniljesukker