Lag ditt eget kryddersmør

På Geitmyra lager vi ofte vårt eget smør og barna synes det er skikkelig moro. Vi gjør det enkelt – med et syltetøyglass. Prøv selv!

Smør

Smør lages av fløte. Tradisjonelt ble fløten syrnet, omtrent som yoghurt, før den ble kjernet til smør. I dag bruker man som regel fersk fløte. Melkesyrebakterier tilsettes etter kjerning, og det ferdige smøret blir vasket i kaldt vann for å fjerne kjernemelken.

Ingredienser til ca 100 g

2 dl kremfløte
1 ts salt

Framgangsmåte

Ha fløten over i et syltetøyglass. Skru på lokket. Rist glasset hardt til alt fettet samler seg til en klump. Ta ut smøret. Klem det gjentatte ganger til en ball mellom hendene i en bolle med iskaldt vann til all kjernemelken er borte. Smak til smøret med salt. 

Forslag til ulike typer kryddersmør

Hvitløkssmør

  • 1 lite fedd hvitløk, presset eller finhakket

  • 1 ss finhakket persille

  • ½ ts sitronsaft

Urtesmør

  • 2 ss finhakkede friske urter (f.eks. persille, gressløk, basilikum eller dill)

  • ½ ts sitronskall, finrevet

Chilismør

  • ½ rød chili, finhakket (uten frø hvis du vil ha det mildere)

  • ½ ts paprikapulver

  • 1 ss hakket koriander

Sitronsmør

  • 1 ss sitronsaft

  • 1 ts revet sitronskall

  • Litt hvit pepper

Honning- og kanel-smør (søtt)

  • 1 ss honning

  • ½ ts kanel

  • Eventuelt en klype vaniljesukker



Mona Ek